Greenwashing: Hvad er det, og hvorfor skal du være opmærksom?

Hvordan spotter man greenwashing?

Vildledende billeder og farver
Virksomheder kan ofte bruge billeder af frodige landskaber, dyr eller overvejende grønne farver for at give indtryk af miljøvenlighed. Dette er en taktik for at få produkter til at fremstå mere økologiske eller naturlige, end de faktisk er, selvom de ikke nødvendigvis har nogen reel miljøfordel.

Upræcise beskrivelser
Termer som “klimavenlig” eller “miljøvenlig” kan blive kastet rundt uden klare definitioner eller kontekst. Når et produkt hævder at være bæredygtigt uden yderligere information eller beviser, kan det være et tegn på vildledende markedsføring. Manglen på detaljer, specifikationer eller certificeringer vidner ofte om, at produktets egentlige miljøpåvirkning er større end påstået.

Mærkninger og symboler
Nogle virksomheder kan opfinde deres egne “grønne” mærker, som ikke har nogen reel verifikation eller betydning. Selvom et produkt kan prale af et miljømærke, er det vigtigt at undersøge dets autenticitet. Ikke alle mærker er skabt lige, og nogle kan være der for at forvirre forbrugeren mere end at informere.

Har du spørgsmål om greenwashing?

Kontakt vores specialist i dag
Shark & Co. Magasin
Shark & Co. Arbejdsmilijø

Hvordan undgår virksomheder greenwashing?

At undgå greenwashing er både et spørgsmål om at være ærlig over for forbrugerne, og om at beskytte virksomhedens omdømme og integritet. Her er nogle trin, du kan tage for at sikre din virksomhed mod vildledende miljømarkedsføring:

Dine påstande skal være understøttet af dokumentation
Dit markedsføringsmateriale skal til hver en tid være klart, præcist og baseret på dokumenterede fakta. Hævder du fx, at dit produkt er miljøvenligt, skal du kunne fremvise certificeringer, laboratorietests, livscyklusanalyser eller andre verificerbare metoder.

Sørg for visuel integritet
Her skal du være særligt opmærksom på bæredygtighedsfælden, hvor produkter markedsføres grønnere end de er. Undgå brug af vildledende billeder, farver eller repræsentationer, der får dine produkter til at fremstå mere miljø- eller klimavenlige, end de faktisk er.

Sæt dig ind i lovgivningen
Alle virksomheder bør kende og overholde markedsføringsloven, som forbyder urigtige eller vildledende oplysninger. Derudover bør medarbejdere, især i markedsførings- og salgsteams, uddannes i at genkende og undgå greenwashing.

Kommuniker klart og transparent
Fortæl om din virksomheds miljø- eller klimamål på en klar og faktabaseret måde, og del regelmæssigt jeres fremskridt. På den måde har dine kunder et validt grundlag at basere deres tillid til jer på. Det er vigtigt, at din virksomhed internt er klar over, hvad I mener med “bæredygtighed” og sikrer, at I lever op til denne definition i praksis.

Ved at følge disse guidelines kan du undgå faldgruberne ved greenwashing og samtidig opbygge stærkere relationer med dine kunder baseret på tillid og ærlighed.

Vil du vide mere om, hvordan din virksomhed kommer sikkert og effektivt ud med jeres grønne budskaber og tiltag?

Tag fat i vores greenwashing-specialist, Mette Due Ladefoged
Partner / COO og ESG-specialist Mette Due Ladefoged

Vi har bl.a. hjulpet disse kunder med at komme ud med deres grønne budskaber:

Badelement

Hindsgavl Slot